DVODNEVNE RADIONICE ZA SREDNJOŠKOLSKE PROFESORE I TVRTKE

10. i 11. travnja, te 16. i 17. travnja 2019., Strojarska i prometna škola u Varaždinu

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Varaždin u okviru projekta Learning by Doing organizirala je u Strojarskoj i prometnoj školi u Varaždinu 10. i 11. travnja 2019. godine dvodnevnu radionicu za softver Autodesk Inventor Professional – softver iz područja strojarstva, brodogradnje i metalurgije, namijenjenu stručnom nastavnom osoblju strukovnih škola te tvrtkama iz tog područja.

Također, za istu ciljnu grupu, 16. i 17. travnja 2019. održat će se i dvodnevna radionica za softver CAD / CAM Mastercam koju će voditi Sandi Kegu, dipl.ing. iz tvrtke Camteh d.o.o.

Marijan Horvat, dipl. ing. str., voditelj Međužupanijskog stručnog vijeća, uvodno je održao predavanje o primjeni CAD formata u programiranju 2.5D glodanja, a potom je radionicu vodio Bojan Čabradi, mag. ing. mech., iz tvrtke Communiter Ad Decus d.o.o.

– Ovo su osnove CAD softvera za primjenu u 3D modeliranju koje je u industriji dugo prihvaćeno, u građevini tek sad dolazi. Radi se o tome da je došlo do promjene softvera koji se koristi, a proizvođač nudi besplatno za škole profesionalni softver pa smo organizirali stručno osposobljavanje kako bi svi profesori mogli što lakše to uvesti u nastavu. Mogućnosti su i za širenje na druge predmete. Ovdje nisu samo profesori s modeliranja. Softveri su industrijski i mogu se uvrstiti u matematiku, mehaniku, primjerice struke zavarivanja. Nadamo se široj primjeni – pojasnio je Čabradi.

Strojarska i prometna škola pridruženi je član Županijskoj komori Varaždin u ovom projektu, istaknula je Ana Marketin-Sedlar, dipl. ing. str., profesor mentor i eTwinning ambasador.

– Kako smo od ministarstva dobili nove softvere koji se koriste i u tvrtkama i u školi, odlučili smo u suradnji s Komorom edukaciju za te softvere tako da profesori prođu cijelu edukaciju i da budu spremni za podučavanje učenika za nove tehnologije – kazala je Marketin-Sedlar te dodala da je suradnja škole i Komore izvanredna.

– Zahvaljujući ovom projektu mogli smo usporediti naš obrazovni sustav s obrazovnim sustavima svih podunavskih zemalja. Nije tako loše, nije sve tako crno kako znamo govoriti. Imamo svijetle točke, primjerice dualni sustav koji radimo s tvrtkom Kostwein, a dobili smo i nagradu. Ide se na sve veću suradnju s firmama i to je dobar put. Komora nam je to omogućila – dodala je Marketin-Sedlar.

Projekt Learning by doing provodi se u okviru Interreg Dunavskog transnacionalnog programa, a polaznici dvodnevnih radionica u Strojarskoj i prometnoj školi nisu bili samo nastavnici strukovnih škola iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, već i predstavnici tvrtki.

Natrag na blog