razmjena projektnih timova održana u Budimpešti i Kecskemetu, Mađarska

11. i 12. travnja 2019.

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Varaždin je 11. i 12. travnja 2019. godine u okviru projekta „Learning by Doing“ sudjelovala u razmjeni projektnih timova u organiziraciji partnera u projektu, Trgovinske i industrijske komore iz Budimpešte (BCCI) i Nacionalnog ureda za strukovno obrazovanje i osposobljavanje (NSZFH - NOVETAL), također iz Budimpešte. Razmjena je omogućila upoznavanje s mađarskim iskustvima i praksom u dualnom strukovnom obrazovanju, te s načinom suradnje komora, tvrtki i strukovnih škola. Uz predstavnike Županijske komore Varaždin u razmjeni timova su sudjelovali predstavnici Strojarske i prometne škole Varaždin, koja je pridruženi član Županijskoj komori Varaždin u ovom projektu, nastavnici stručno teorijske i praktične nastave iz područja strojarstva, Darko Bobek i Branko Lisjak.

Tijekom razmjene sudionici su imali zaista jedinstvenu priliku posjetiti Mercedes-Benz akademiju Kecskemet smještenu na površini od 8.000 četvornih metara, u sklopu tamošnje tvornice automobila koja zapošljava 4.800 ljudi, najmoderniji centar za obuku, gdje se teorijsko znanje dopunjuje profesionalnim praktičnim vještinama za generacije sadašnjosti i budućnosti.

Akademiju koriste učenici u dualnom obrazovanju, a tamo također mogu raditi na potencijalnim projektnim zadacima. Kao dio srednjoškolske obuke, učenici centra koji sudjeluju u stručnim tečajevima imaju priliku steći kvalifikacije iz mehatronike vozila, izrade alata, tehnologije proizvodnje vozila, pripreme karoserije i površinske obrade, kao i održavanja mehatronike - ovo potonje dopunjeno jednom godinom kontinuirane obuke u automatiziranom održavanju opreme.

Osigurana im je dobra plaća za njihov rad i trud tijekom obavljanja prakse, besplatna hrana i piće, odjeća i njeno čišćenje i održavanje, sva druga potrebna oprema, te 100% troškova putovanja.

Osposobljavanje se pruža i budućim inženjerima IT-a, strojarstva, vozila, logističkim inženjerima i tehničkim menadžerima.

Osim toga, Mercedes-Benz Akademija Kecskemet također igra važnu ulogu u kontinuiranoj izobrazbi zaposlenika tvrtke.

Godišnje u program uključuju zavidan broj učenika i studenata (trenutno 187 učenika i 62 studenta). U okviru dualnog programa obuke, tvrtka radi u uskoj suradnji sa tri strukovne škole i Sveučilištem u Kecskemetu.

Žele još više ojačati akademiju kako bi dugoročno osigurali dovoljno stručnjaka. Stoga potiču organiziranje i redovito se uključuju u sve manifestacije koje organizira Komora kako bi što lakše doprli do novih učenika - budućih stručnjaka.

Potiču mlade i kvalificirane radnike jer postoji stalna potreba za mladim, strastvenim i kvalificiranim radnicima u proizvodnom sektoru. Smatraju da se stalnim naporima vladinih i industrijskih "igrača" može smanjiti nedostatak vještina.

Mercedes-Benz Akademija Kecskemet pruža mogućnost zapošljavanja većini svojih učenika i diplomiranih studenata koji žele raditi u tvornici (80% prihvaća ponudu za zapošljavanje).

Uspješnost njihova programa potkrepljuje činjenica da je broj podnositelja zahtjeva za dualno strukovno osposobljavanje učenika strukovnih škola i studenata fakulteta redovito znatno veći od broja raspoloživih mjesta.

Natrag na blog